Свети Петър и Павел – Петровден е!
Според църковния календар този ден е отреден за светиите Петър и Павел. За традицията на българина, обаче, светиите са считани за братя и имат два отделни дни за почитане – Петровден е на 29 юни, а Павловден – на 30 юни.
Според житието му, Свети Петър бил обикновен рибар на име Симеон. Именно Христос му дал името Петър – означаващо камък. Когато залавят Христос, Св. Петър три пъти се отрича от него – за което после дълбоко съжалява.
Свети Павел пък бил фарисей, който участвал в гоненията на християните и дори участва в убийството на Свети Стефан.
Житието му разказва, че на път за Дамаск чул Божия глас, който го пита защо го гони. Това изиграва важна роля, скоро той се покръства и става един от най-ревностните християни, проповядващи вярата. Св. Петър бива разпънат на 29 юни, същия ден Св. Павел е посечен с меч. Двамата апостоли – Петър и Павел символизират заблудата и покаянието и се смятат за едни от най-ревностните последователи на Христос.
В българския календар Петровден се предшества от Петровите пости. Те започват след Петдесетница – близо две седмици не се хапват блажни ястия.
В народните вярвания Петър и Павел са двама братя близнаци- Петър богат и неотстъпчив, Павел – сиромах и справедлив. В някои книги се казва ,че имали и сестра, Св. Елена или Огнена Марина.
На св. Петър се паднало да държи ключа за портите на рая. Да съди кой е праведен и ще влезе, кой е грешник и ще отпрати. Справедливостта на неговата дума никой не можел да подложи на съмнение, защото дори, когато майка му – лоша и проклета жена, напуснала този свят и отишла пред портите, той не я пуснал.
Тъй като Петровден съвпада с най-живия период от стопански живот (а именно жътва)- обредите на този ден са най-често свързани с него.
През деня се работи до обяд – в този ден казват и св. Петър хващал сърпа. Следобед обаче не трябвало да се хваща работа – нито домашна, нито селскостопанска – за да е плодородна годината. На места стават рано сутрин и хвърлят камъчета в лозето, бостана, нивата – за да даде голяма реколта.
За светията на този ден задължително на масата се слагат ябълки петровки. Също се приготвя тиквеник, млечна баница, кокошка с джанки, и ястие наричано „бял мъж“ (или „белмъш“ и „кутмач“). Петровското пиле или поне пилешкото също е задължително.
Източник: Симон Адева
Снимка: Храм Св. вмчк. Георги Победносец