Димитровден е! Св.Димитър е „вестоносец“ на първия сняг!
На 26 октомври народът празнува Димитровден – един от най-значимите християнски празници, посветен на Свети Димитър, смятан за покровител на зимата, студа и снега. В народните вярвания този ден бележи началото на зимата – според поверието тогава „небето се отваря“ и пада първият сняг.
Свети Димитър е роден през III век в Солун, където баща му бил управител на града. След смъртта му самият Димитър заема този пост, но открито изповядва християнската вяра. Заради това е хвърлен в тъмница и на 26 октомври 306 г. е убит по заповед на император Галерий. По-късно църквата го обявява за мъченик и светец, а жителите на Солун го почитат като свой покровител. В негова чест е издигната базилика, където се пазят мощите му.
Почитта към св. Димитър се разпространява по целия Балкански полуостров. В иконите той е изобразяван като конник на червен кон, който пробожда с копие военачалника Лий.
Името на светеца е свързано и с историята на България – на 26 октомври 1185 г. братята Асен и Петър вдигат въстание срещу византийската власт, именно на празника на църквата „Св. Димитър“ в Търново. Въстанието води до възстановяването на българската държава и началото на Второто българско царство.
Народни вярвания и обичаи
С Димитровден според народа започва зимата – „Георги лято носи, Димитър – зима“. Св. Димитър се смята за по-голям брат на св. Георги и според легендите от бялата му брада падат първите снежинки. На този ден стопаните прибират земеделските си сечива и подготвят дърва за студените месеци.
От Димитровден започват и т.нар. „миши празници“ – жените не трябва да шият, тъкат или предат, за да не се „разсърдят“ мишките и да не повредят събраната реколта. Мъжете също избягват да пипат жито или царевица и замазват хамбарите с кал, за да „затворят очите“ на мишките.
Празникът е известен още като Митровден или Разпус, защото тогава приключва работният сезон – разплащат се сезонните работници (овчари, ратаи, говедари) и започва договарянето за следващата година.
На трапезата се приготвят курбан или гювеч от овнешко месо, яхния с пиле (с петел за мъж или кокошка за жена именик), варена царевица, пита с ябълки, тиква, рачел и други есенни ястия.
Честват имен ден всички, носещи името Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Митко, Митка, Димчо, Димана и други негови производни.

