Трифон Зарезан е!
Православният празник в чест на Свети Трифон се отбелязва на 1 февруари по нов стил, по стар на 14-ти същия месец.
„Ако го няма твойто вино лудо, животът няма да е чудо!“
строфата е от песен, посветена на един от най-старите и почитаните празници по нашите земи – Трифон Зарезан.
Православният празник в чест на Свети Трифон се отбелязва на 1 февруари по нов стил. Във фолклорния календар е осмислен като цикъл от 3 последователни дни, наречени Трифунци — 1, 2 и 3 февруари. Наречен от народа ни Трифон Зарезан, празникът се почита от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Някои хора го празнуват на 1 февруари (с религиозния празник), а повечето – на 14 февруари, когато е бил Трифоновден по стар стил.
По народен календар или по старата народна вяра, от време оно, нашите прабаби и прадядовци също са зачитали дните от 1-ви февруари до 3-ти, включително. Наричали са ги „трифунци “ и са били свързвани с това, че пак се отдава значение на вълците, по точно да се предпазим от тях. Всички знаем, че сега животните са по кошарите, особено пък сега се багнат овцете, те са примамка за гладните горски хищници, та народът си е измислил почит към тях, да ги умилостивят.
Първият трифунец е обвързан с плодородието. Сега зарязват на този ден лозите и с това се казва, че е за плодородие, но преди не всеки е имал в къщи лози, та са се месели обредни хлябове.

Специална погача Св. Трифон
Вторият ден е познат като Сретене. Сретение Господне, или Петльовден по стар стил, почит към мъжките рожби, макар че по църковен календар също е изместен по рано, но на този ден има традиции в едната част на страната, която отдава особено голямо значение на този ден и не си го променят. Отбелязва се на 02 февруари.
Третият е Семен или Божа Майка (Симеонов ден).
И на трите дни се прави празничен хляб, като за първия ден от този хляб се дава на домашните животни, за да не ги закачат вълците. Хлябътм приготвен на втория ден се разделя на две къщи, а на третия ден хляб приготвят жените, които искат да се сдобият с рожба, като раздават хляба по комшиите.
Информация – Илиана Тодорова, интернет